KULLANIM KILAVUZLARI

Ürünlerinizin ayrılmaz bir parçası olan kullanım kılavuzları; müşterilerinizin ürünlerini en doğru, verimli ve güvenli bir biçimde kullanılmasını sağlar. İster basılı halde dağıtılsın isterse de çevrimiçi sunulsun kullanım kılavuzları, ürününüzün kullanıcılarını olası risklere karşı uyarır. Bu da yasal olarak sorumluluğunuzu azaltır. Yasal gereklilikleri karşılayan bir kullanım kılavuzu ile hem kendinizi hem de müşterilerinizi olası risklere karşı korumuş olursunuz.

Özellikle Avrupa ve  Amerika’ya gönderilecek ürün kılavuzlarının kullanılacağı ülkenin standartlarına uygun olması zorunludur. Her ülkenin yasal olarak belirlediği doküman gereksinimleri vardır ve bunlar birbirlerinden farklılık gösterebilirler. Bu nedenle ürün satışının yapıldığı ülkeye göre hazırlanmış kullanım kılavuzlarınızın olması gereklidir.

Bir üretici olarak sorumluluğunuz ürününüzü en doğru ve mükemmele yakın biçimde tasarlamak ve üretmektir. Ancak bir diğer sorumluluğunuz ise doğru bilgiler içeren ve bir bakışta anlaşılan bir kullanım kılavuzunu müşteriye teslim etmek ve ürünü sattıktan sonra da müşteriye ürünle ilgili destek vermeye devam etmektir.

Kurumsal kimliğinizi yansıtacak biçimde hazırlanmış bir kullanım kılavuzu, ürün ve firma kalitesinin en önemli göstergelerinden biridir. Bu nedenle kurumsal kimliğinizi yansıtan ve müşteriye güven veren bir kılavuz hazırlamak en az ürünün ambalajı kadar önemlidir.

Elektrikli araçlar, ticari araçlar, raylı sistemler, iş makineleri, tekstil makineleri, savunma sanayi ürünleri ve diğer endüstriyel makineler için kullanım kılavuzları oluşturmakta ve ek olarak yazılım firmaları için de çevrimiçi yardım kılavuzları ve diğer dokümanları oluşturmaktayız.

Hangi sektörden olursanız olun, TEKNİK MEDYA olarak bizler ihtiyacınız olan kullanım kılavuzlarını sizin için oluştururuz. Ayrıca, kılavuzunuzu kendiniz oluşturuyorsanız bile size bu konuda yardımcı olacak ve işinizi kolaylaştıracak  şablonlar, yazılımlar ve eğitimler de sağlarız.

Kılavuzu yapılacak cihaz / ekipman / makineye göre değişmekle birlikte standart bir kullanım kılavuzu; içindekiler, güvenlik bilgileri, çalıştırma bilgileri, acil durum bilgileri, bakım bilgileri, teknik bilgiler ve indeks bölümlerinden oluşmalıdır.

Kullanım kılavuzları, ürününü kullanılacağı ülkenin ulusal yönetmelik ve standartlarına göre hazırlanmalıdır. Örneğin Türkiye'de kullanılacak bir kullanım kılavuzu, 2014 yılında resmi gazetede yayımlanan "TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU YÖNETMELİĞİ"  içinde belirtilen esaslara göre hazırlanmalıdır.

Kullanım kılavuzu ürünün güvenli ve verimli bir biçimde kullanılması için gerekli tüm bilgileri içermelidir. Kullanıcının hangi işleri kendisinin yapabileceği, hangi işler için kimlerden ve nasıl  destek alması gerektiği, ürünün periyodik bakım şartları, kullanım amacı, tasarım amacı, teknik kapasitesi gibi önemli bilgiler de kullanım kılavuzunda mutlaka ayrıntılı biçimde yer almalıdır. Bununla birlikte, kullanıcının kafasını karıştırabilecek ya da rekabet unsuru içeren bilgilerin kullanım kılavuzunda verilmesi de istenmeyen bir durumdur.

Kullanım kılavuzları oluşturabilmek için pek çok yazılım kullanabilirsiniz. Ancak sayfa düzeni, kullanılan görsellerin bütünlüğü ve işinizi kolaylaştıracak yardımcı işlevler için bu iş için özel olarak tasarlanmış yazılımları kullanabilirsiniz. Bunların bazıları Adobe Technical Communication Suite, Frame Maker ve Corel Draw gibi yazlımlardır.

Kullanım kılavuzunda risk içeren durumları anlatmak için ek bilgi ve uyarı kutuları kullanılır. Kılavuzu yapılacak makine / cihaz / ekipmanın türü ve özelliğine göre değişiklik gösterse de standart içerikten bir bakışta ayırt edilebilecek biçimde kullanılan bu kutular, kendi içerilerinde kategorilere ayrılırlar. Standart bir kullanım kılavuzunda DİKKAT / UYARI / TEHLİKE / EK BİLGİ şeklinde kutu başlıkları kullanabilir ve bu başlıklara eşlik eden sembolleri de beraberinde kullanarak etkiyi artırabilirsiniz.

Bazı ürünler için kullanım kılavuzunun ürünle birlikte basılı olarak teslim edilmesi zorunludur. Bunun dışındaki durumlarda dijital olarak teslim edilebilen kullanım kılavuzlarının formatı ile ilgili herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Hazırladığınız kılavuzu son kullanıcının açabileceği herhangi bir formatta teslim edebilirsiniz. Ancak, kullanıcıya gönderdiğiniz dokümanlarda değişiklik yapılamaması, dosya transferinde sorun yaşanmaması ve genel kurumsal kimlik bütünlüğünün bozulmaması için aksi belirtilmedikçe PDF formatını tercih etmenizi öneririz.

Kılavuzlarınızı Kontrol Edelim

Oluşturduğunuz kılavuzların standartlara uygun olup olmadığını ve içerik bütünlüğünü kontrol edebiliriz. Bizimle iletişime geçin.

TEKNİK DOKÜMANTASYON

ÇALIŞMA MODELLERİMİZ

MODEL 1: Proje Bazlı Çalışırız

İhtiyacınız olan teknik dokümanları sizin için oluştururuz. Projenizi tamamlar, teslim eder ve bir sonraki olası teknik doküman ihtiyacınız için beklemeye geçeriz.

MODEL 2: Birlikte Yaparız

Doküman setlerinin ilk serisini biz oluştururuz. Ekibinize doküman oluşturma eğitimleri veririz. İkinci seri dokümanları ekibinizle birlikte yaparız.

MODEL 3: Doküman Koçluğu

Teknik dokümantasyon süreç ve stratejinizi birlikte oluştururuz. Oluşturduğunuz dokümanları düzenli olarak kontrol eder ve raporlar oluştururuz.

Birlikte Büyüdüğümüz

MÜŞTERİLERİMİZ